qr-kod
Referenciák

 
Hírlevél feliratkozás
 
Neve:
E-mail címe:

Bizalom kód
 
felhasználónév:
jelszó:

Elérhetőség

Lapterjesztő Kft
8200 Veszprém, Gerenda u. 4.
Tel:. 88/568-200

 
szorolapozo

 


 Mi volt elõbb a nyúl vagy a tojás?

 Az ünnep eredete, túl a sonkán és a pálinkán..

Húsvétkor, a kereszténység legnagyobb ünnepén, Jézus feltámadását ünnepeljük. Az idõk során számos szokás és jelkép kapcsolódott ehhez a jeles naphoz. Nem a szalonspicces pörgekalapos biciklizõ urakra gondoltunk, sem a lisztfelhõbe burkolt háziasszonyokra. Ok-okozatban felmerült, hogy mit keres a nyúl mellett a tojás, társaságukban némi égnek meredõ barka, avagy aranyesõ a szép kis házra, nyakon öntve némi vízzel.. Hogy is van ez?

 A tojás, az ünnep lelke.. 

A tojás mind közül a legõsibb szimbólum. A kereszténységben a feltámadást jelképezi, a piros tojáson a vörös szín pedig Jézus vérére utal. Szimbóluma még a születésnek, teremtésnek, megújulásnak, a termékenységnek.

A locsolkodás, az ünnep megosztó szokása...

Kérdem én, hol ott az igazság, hogy miután a leányok kicsinosítják magukat, otthonukat, és legszebb mosolyukba öltözve várják a legényeket egy vödör vizet kapnak a nyakukba? Kérem, ennek oka a víz tisztító és termékenységet adó erejébe vetett hit. Sok helyen, lányos házaknál azért locsolták a hajadonokat, hogy minél elõbb boldog családanyák legyenek.

A bárányok hallgatnak, hogy kerültek a képbe..

A bárány húsvéthoz való kapcsolódását egy bibliai történetre vezetik vissza. A zsidók bárányt áldoztak Istennek, majd annak vérével kenték be házaik ajtaját, így a halál angyala elkerülte õket az egyiptomi rabság ideje alatt.

A barka, ergo a selymes pálmafûz története..

Szintén bibliai vonatkozásban került ide ez a jelkép. A történet szerint Jézus jeruzsálemi bevonulásakor az emberek a béke jelképét, pálmaágat tartottak a kezükben. Hazánkban az éghajlati adottságok miatt rokonával, a selymes pálmafûzzel kell beérnünk. Így kerül a barka az asztalra, melynek a néphit gyógyító erõt tulajdonított.

A nyúl, avagy a fészekrakó szõrmók figurája..

A nyúl jelképe a források szerint a XVI. századi Németországból ered, kis hazánkban csak a XIX. században terjedt el. A nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak. Másik forrásból merítve a tojáshozó császármadár – Haselhuhn- lerövidülésébõl jött a nyúl – Hase- szó, ezért nem a madár, hanem a nyuszi hozza a húsvéti tojást.

Mindenesetre a nyúl szaporasága okot adott rá, hogy a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvõ termékenységi jelképévé legyen. 

Egy locsolóverssel szeretnénk Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánni Önnek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kérjük kattintson ide és tekintse meg aktuális Facebook szavazásunkat!


 

 

 
Rólunk mondták
"A Lapterjesztő Kft. figyelmünkbe ajánlotta saját kupon promócióját. Mi lépést tartva az aktuális trenddel kipróbáltuk a Veszprém megyei megjelenést, terjesztést. Elégedetten állapítottuk meg, hogy sokan tudnak rólunk, számos visszatérő vendéggel büszkélkedhetünk, akik örömmel találkoztak kedvezményt tartalmazó kuponunkkal a szórólapok között."
Mozzarella Étterem és Pizzéria
Veszprém- Gyulafirátót

 
"Szeretném levélben megköszönni a Lapterjesztő Kft. munkatársainak minőségi munkavégzését ! Az általam megrendelt terjesztési munkát példamutatóan végezték, a kért időpontban illetve az egyeztetett helyekre pontosan kézbesítették a szórólapokat. A lefedett területről már másnap telefonos érdeklődők jelentkeztek az általam felkínált szolgáltatás igénybevételére. Külön kiemelném az udvarias és segítőkész előkészítő munkájukat a terjesztési terület optimális kiválasztásában, hiszen az Önök szakmai rálátása garantálja a kézbesítés sikerességét. Szolgáltatásukat továbbra is igénybe kívánom venni, és ismerőseim között jó hírüket keltem !"
Vályi Nagy Zsolt
Thermo-Ciklon Kft.-Miskolc

 
Elismeréseink

franchise_dij
2010 legdinamikusabban fejlődő fiatal franchise hálózata

 
   
   
Szórólapok terjesztése Címzett kiadványok Grafika tervezés Nyomdai kivitelezés ÁSZF English Versionlapterjeszto.hu in English

Copyright - 2012 Lapterjesztő - Franchise hálózat
 
szórólapterjesztés e-mail oldaltérkép